© Sami Osenius

Espanjanvesikoira

Perrosta on moneksi

Espanjanvesikoira, eli tuttavallisemmin perro on erittäin monipuolinen työ- ja harrastuskoira, jolla on monen roturyhmän ominaisuuksia. Rotua käytetään edelleen sen kotimaassa Espanjassa maatalojen monitoimikoirana; hälyttävänä vahtikoirana, paimennuksessa, lintujen metsästyksessä sekä kalastajien apurina. Kotimaassaan rotua käytetään myös erilaisissa virkatehtävissä viranomaisten apuna. Elokuussa 2020 aloitti Britanniassa ensimmäinen espanjanvesikoira poliisin huumekoirana. Näin monipuolinen koira on taitavan koiranomistajan ohjaamana erittäin muokkautuva, ja soveltuu lähes kaikkiin koiraharrastuksiin.

Espanjanvesikoira on PEVISA-rotu ja jalostukseen käytettäviltä koirilta on PEVISA-sääntöjen mukaan otettava lonkka- ja kyynärkuvat ja niille on tehtävä virallinen silmätarkastus. Lisäksi monet kasvattajat otattavat jalostukseen käytettävistä koirista kilpirauhasverikokeet sekä erilaisia geenitestejä. Rodulla esiintyy jonkin verran sairauksia. Pääsääntöisesti luusto- ja silmäsairauksia, sekä autoimmuunisairauksia.

Terveysasioista lisää täällä

Rodussa esiintyy synnynnäistä töpöhäntäisyyttä. Koiria jalostettaessa on huomioitava, että Suomessa ei saa yhdistää kahta töpöhäntäistä koiraa keskenään.

Perro on koulutettava huolellisesti

Espanjanvesikoira on vahtiominaisuutensa vuoksi perusluonteeltaan epäluuloinen. Positiiviseen mallintamiseen pohjautuvalla sosiaalistamisella sekä oikea-aikaisella palkitsemisella se on muokattavissa sosiaaliseksi. Epäluuloisuus ei tarkoita arkuutta. Espanjanvesikoiran ei kuulu olla arka vaan toimintakykyinen (vahti)koira. 

Espanjanvesikoiran nopeus ja havainnointikyky asettaa haasteita sen kasvattamiseen. Omistajalta vaaditaan tilanteiden ennakointikykyä ja perehtymistä espanjanvesikoiran tapaan havainnoida ja tulkita ympäristöään pääsääntöisesti näköaistin kautta. Ilman vahvaa ohjausta espanjanvesikoira saattaa arjessa ilmentää paimennus- tai vahtiviettiään ei-toivotuilla tavoilla. Rodulla voi ilmetä myös riistaviettiä. 

Espanjanvesikoira lukee erityisen taitavasti omistajiensa tunteita ja eleitä ja ottaa voimakkaasti mallia omasta perheestään. Siitä tulee omistajiensa oloinen koira, sekä hyvässä että pahassa. Määrätietoisella, oikea-aikaisella ja osaavalla ohjaamisella koirasta tulee mukava ja monipuolinen työkoira tai harrastuskaveri. Lue lisää kasvatuksesta ja kouluttamisesta.

Sopiiko rotu teille?

Espanjanvesikoira sopii avoimelle, sosiaaliselle, positiiviselle ja tasapainoiselle ihmiselle. Ihmiselle, jolla on hyvä ja nopea havainnointikyky ja kyky tulkita koiran käytöstä oikein. Espanjanvesikoira toimii tulkintojensa perusteella vauhdikkaasti, joten ihmisenkin tulee kyetä reagoimaan koiran käytökseen nopeasti.

Ohjaajalla on oltava kyky vahvistaa oikea-aikaisesti toivottuja käyttäytymismalleja sekä sammuttaa koiran ei-toivotut käyttäytymismallit. Espanjanvesikoiran kasvatuksessa ja koulutuksessa on oltava vahva, mutta oikeudenmukainen kasvatuksellinen ote. 

Rotu ei pääsääntöisesti sovi omistajansa ensimmäiseksi koiraksi, ellei omistaja huolellisesti perehdy koiran ohjaamiseen, kotikasvatukseen ja kouluttamiseen sen ensimmäisten vuosien ajan. Älykkäänä ja energisenä rotuna espanjanvesikoira tarvitsee pentukoulutusten lisäksi itselleen runsaasti aivotyötä. Tämä rotu on parhaimmillaan harrastuksissa, tehtävissä ja erilaisten aktiviteettien parissa.

Jos olet allerginen ja pohtinut rotua kannattaa huomioida, että mikään koirarotu ei ole "allergiavapaa". Perro saattaa sen sijaan allergisoida vähemmän koska sen turkista ei lähde karvaa ja näin esim. hilsettä irtoaa vähemmän. Eläinallergia on vakava asia ja erittäin ikävä syy luopua koirasta. 

Lue lisää koiran hankkimisesta täältä

Katso video espanjanvesikoiran työominaisuuksista ja tutustu alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.

Tutustu espanjanvesikoiran ihanneprofiileihin Luonnetestin (LT), MH-luonnekuvauksen ja käyttäytymisen jalostustarkastuksen osalta.