© Katriina Mäenpää

Turkin hoito

Portugalinvesikoirilla esiintyy kahta karvanlaatua, laineikasta ja kiharaa. Laineikas turkki on kiiltävää ja lähes suorasta aina löysän korkkiruuvikiharan kaltaiseksi asti. Kihara turkki on mattapintaisempi ja voimakkaasti kihartuva. Molemmilla karvatyypeillä turkki kasvaa pitkäksi ja on alusvillaton. Rodulla ei ole varsinaisia karvanlähtöaikoja.

Pitkä näyttelyturkki vaatii ahkeraa kampaamista ja pesua.  Kärsivällisyyttä tarvitaan etenkin pentukarvan vaihtuessa, jolloin turkki takkuuntuu erittäin helposti. Myös lyhyeksi trimmatun turkin puhtaudesta ja siisteydestä tulee huolehtia säännöllisesti. Koiran hyvinvoinnin takaamiseksi turkinhoito on tärkeää. Takkuinen turkki kiristää, on hyvin epämukava koiralle ja voi myös aiheuttaa iho-ongelmia.

Jokaviikkoinen työ

Portugalinvesikoiran turkin hoitoon on varattava runsaasti aikaa. 

Pitkäturkkinen portugalinvesikoira on kammattava huolellisesti takuttomaksi vähintään kerran viikossa ja pestävä laadukkaalla koirashampoolla ja hoitoaineella vähintään kerran kuussa. 

Nuorella, noin 9-18 kk ikäisellä koiralla on ns. takkuvaihe. Tällöin karva vaihtuu aikuisturkkiin. Takkuvaiheen aikana pitkää turkkia on kammattava jopa päivittäin takkuuntumisen ehkäisemiseksi. 

Metallipiikkinen harja on kätevä apuväline roskien poistamiseen turkista ja turkin selvittämisessä ennen tarkempaa kampaamista. Turkki on kammattava tarkasti auki aivan ihoon asti, alue kerrallaan ja jakauksia tehden. Metallipiikkinen kampa on suositeltava väline tähän. Roskat kannattaa poistaa tunnollisesti turkista päivittäin, koska niiden ympärille syntyy helposti isojakin takkuja.

Portugalinvesikoiran trimmaus 

Portugalinvesikoira on trimmattava rotu. Karva kasvaa pitkäksi ja irtoaa aikanaan, ihmisen hiuksen tapaan. Pitkästä turkista lähtee jatkuvasti yksittäisiä karvoja, jotka takkuuntuvat herkästi turkin sisään, ellei niitä poisteta kampaamalla tai harjaamalla. 

Turkki ajellaan trimmauskoneella 3-4 kertaan vuodessa joko perinteiseen trimmiin tai kokonaan lyhyeksi.

Suomessa näyttelykoirilla on sallittu ainoastaan perinteinen portugeesitrimmaus, jossa koiran kuono silmien etunurkkaan asti ja koko takaosa taaimmaisen kylkiluun takaa ajellaan trimmauskoneella lyhyeen karvaan. Koiran etuosassa kasvava turkki jätetään täyteen pituuteensa, eikä sitä saa muotoilla. Noin kolmannes hännän loppuosasta jätetään myös pitkäkarvaiseksi. 

Seura- ja harrastuskoirat trimmataan usein kokonaan lyhytkarvaiseksi. Lyhyeksi ajellun turkin kasvaminen näyttelypituuteen vie noin vuoden ajan.

Koirilla voi ilmetä voimakasta pään ravistelua trimmauksen jälkeen. Se voi aiheuttaa veren pakkautumisen korvalehtiin ja verenvuotoa. Pahimmillaan syntyy ns. verikorva. Tätä ehkäisee tehokkaasti muutaman päivän aikana tapahtuva karvojen vaiheittainen lyhentäminen korvalehden päältä saksilla ja hillitty karvojen lyhentäminen korvalehden alta. Korvien puhdistaminen puhdistusaineella ja koiran pesu trimmauksen jälkeen voi myös auttaa kutinaan. Jos rupia syntyy niitä voi hoitaa paikallisesti rasvalla esim. Vetramil, apteekista. Verikorva sen sijaan vaatii usein eläinlääkärikäyntiä.

Koira tulee totuttaa turkin hoitoon ja käsittelyyn huolellisesti. Koska koira joutuu tasaisin väliajoin trimmattavaksi ja kammattavaksi se on syytä tehdä ja kouluttaa sille mahdollisimman mukavaksi.

Korvakarvojen kasvu voi olla runsasta. Suositus on pitää korvat ns. ilmastoituina, mutta joillekin yksilöille tämä on tuonut enemmän ongelmia kuin hyötyä. Kannattaa seurata miten nyppiminen koirasi korvien kuntoon vaikuttaa. Ainakaan kaikkia karvoja ei tule nyppiä kerralla korvasta, koska se ärsyttää korvaa liikaa. Nyppiminen tehdään sormin pinsettiotteella mahdollisimman syvältä korvakäytävästä. Itse pinsettejä ei kannata kuitenkaan käyttää ne vaurioittavat helposti herkkiä korvia.

Omat varmat otteet, rauhallisuus, kannustaminen ja ystävällinen suhtautuminen auttavat koiraa kaikissa hoitotoimenpiteissä

Trimmaajia

Marikharon

Marita Partanen

Riuttantie 175

11910 Riihimäki

040 355 6604

marita.partanen65@gmail.com


Katariina Kahri

Päivänpolku 4 

01120 Västerskog (Sipoo)

p. 040 193 5693

katariinakahri@gmail.com 

llmoitus trimmausluettelossa maksaa 30,-/vuosi. 

Hinta sisältää ilmoituksen sekä nettisivuilla että Vesikoiramme-lehdessä

Maksa maksu tilille Säästöpankki FI10 4600 0010 8192 39 viitteellä13725

Lähetä ilmoitukseesi tulevat tiedot ja tosite suoritetusta maksusta: piia.collan@vesikoirat.fi