©Sami Osenius

Kouluttaminen

Jotta voit kouluttaa koiraasi on sinulla oltava tiettyjä perustaitoja ja/tai halua opiskella niitä.

Jokaisen koiranomistajan perustaitoihin kuuluu: koiran elekielen ymmärtäminen, ensiaputaidot, tiedot kouluttamisen perusasioista ja lainalaisuuksista sekä tiedot koiran lajityypillisistä tarpeista. 

Sinulla tulee olla tietoa myös juuri perron / portugeesin tarpeista, vahvuuksista ja heikkouksista.

Ensin perusasiat haltuun

Tassun antaminen  ja ympäri pyöriminen ovat hauskoja ja kivoja temppuja. Niitä kannattaa opettaa ihan siitäkin syystä, että ne antavat aivotyötä koiralle ja ovat kivaa yhdessä tekemistä. Ne ovat kuitenkin temppuja ja niitä voi opettaa vanhallekin koiralle. On muutamia asioita joita olisi syytä alkaa kouluttamaan heti pennun tultua kotiin.

Vesikoirat ovat energisiä rotuja joilla moottoria riittää. Siksi onkin hyvä opettaa heti pienestä pitäen erikseen malttia, odottamista ja rauhoittumista. Arki on huomattavasti helpompaa ja treeneissäkin mukavampaa jos koira osaa odottaa rauhassa vuoroaan. 

Luopuminen on hyvin vahvasti koiran perustaitojen kuten luoksetulon, odottamisen, rauhoittumisen ja ohitusten taustalla. 

Luoksetulon taito saattaa pelastaa koiran hengen ja sen opettaminen vahvistaa sekä luopumista, että ohitustaitoja.

Jos koira osaa odottaa, tulla luo ja luopua erilaisista asioista on sen kanssa arki jo aika sujuvaa. 

Se millaisilla harjoituksilla taitoa opetat riippuu siitä mikä juuri teille sopii. Kaikkea kouluttamista tulee kuitenkin yhdistää aina se, että koiraa palkataan oikeasta käytöksestä eikä sitä rangaista virheistä tai osaamattomuudesta. 

Pentukurssille!

Jokaisen pennun kanssa on suositeltavaa käydä vähintään pentukurssilla ammattitaitoisen koirankouluttajan luona. 

Pentukurssin ja kouluttajan valintaan on syytä käyttää aikaa. Kouluttajaa valitessa kannattaa kysyä hänen työkokemustaan, koulutustaustaa ja mahdollista tuntemustaan juuri vesikoirista. Kurssin sisältöäkin on hyvä tiedustella, jotta opitte oikeita ja juuri teille ajankohtaisia asioita. 

Kannattaa vilkaista myös millaista palautetta kyseinen kouluttaja ja/tai koirakoulu on saanut.