©Sami Osenius

Turkin hoito

Espanjanvesikoiran turkki on kihara ja pidempänä sen kuuluisi muodostaa selkeästi villavaa kiharaa tai rastoja/nyörejä. Nyörit muodostavat ilmavan karvapeitteen, joka suojaa koiraa talvella kylmältä ja sateelta. Kesällä ilmava turkki turkki eristää myös hieman lämpöä. 

Nimensä mukaisesti rotu on tehty kastumaan. Turkin tärkein ominaisuus onkin tehokas vedenpoisto joka pitää ihon pinnan kuivana ja estää sitä kautta lämmönhukkaa kylmissä olosuhteissa. Turkki on myös pyyhekuiva, kun koira on ravistanut itseään kunnolla.

Espanjanvesikoiran turkin hoito voi viedä aikaa, varsinkin jos sitä haluaa pitää hieman pidempänä. Pitkään villavaan kiharaan tarttuu esimerkiksi metsästä paljon roskia, jotka on nypittävä turkista käsin ja se voi takkuuntua. Turkissa kasvaa usein jouhimaisia karkeampia tukikarvoja joiden ympärille kiharat ja rastat muodostuvat. Turkkia ei harjata eikä kammata. Lyhyenä karvapeite on hyvin helppohoitoinen.

Pennun karva on yleensä pehmeää ja takkuuntuukin helpommin. Karvapeitteen laatu kuitenkin yleensä karheutuu iän myötä. Tämä helpottaa turkin pitämistä avoimena. Jos karva vanuttuu tai laatoittuu sumpuksi se on ajettava alas. Karvan väri saattaa vaikuttaa turkin laatuun.

Keskimäärin turkki kasvaa n. 1cm kuukaudessa. Yksilöllinen vaihtelu on mahdollista. 

Turkin avaaminen

Karvapeitteen tulee olla aina auki ihoa myöten jotta iho-ongelmilta vältytään eivätkä takut kiristä kivuliaasti koiran ihoa. Pidempää turkkia hoidetaan erottelemalla karvanippuja tai rastoja sormin, jotta iho saa ilmaa. Tätä voi joutua tekemään päivittäin. 

Helpoiten takkuuntuvat mahan alusta, kyljet, kainalot, korvan tausta ja nivustaipeet. Jos takku on iso, eikä aukea käsin voi siihen leikata saksilla takun juureen "aloituksen" josta sitten saa takun auki. Muuten takut avataan sen "päistä" sormin. 

Trimmaus

Turkki ajetaan tarpeen tai mieltymysten mukaan, useimmiten 2-4 kertaa vuodessa lyhyeksi. Turkin voi lyhentää joko koneella tai saksilla leikaten. Saksien kanssa tulee olla hyvin varovainen. Trimmaus on turvallisempi vaihtoehto ja halutessa saksia voi käyttää vain siistimiseen (tassut, pää, korvalehdet). Siistimiseen käytetyt sakset tulisivat olla tylppäkärkiset ja pienet. 

Koirilla voi ilmetä voimakasta pään ravistelua trimmauksen jälkeen. Se voi aiheuttaa veren pakkautumisen korvalehtiin ja verenvuotoa. Pahimmillaan syntyy ns. verikorva. Tätä ehkäisee tehokkaasti muutaman päivän aikana tapahtuva karvojen vaiheittainen lyhentäminen korvalehden päältä saksilla ja hillitty karvojen lyhentäminen korvalehden alta. Korvien puhdistaminen puhdistusaineella ja koiran pesu trimmauksen jälkeen voi myös auttaa kutinaan. Jos rupia syntyy niitä voi hoitaa paikallisesti rasvalla esim. Vetramil, apteekista. Verikorva sen sijaan vaatii usein eläinlääkärikäyntiä.

Trimmaus on helppoa kun sen opettelee, mutta koiran voi viedä myös trimmaajalle.

Trimmausta itsessään tulee harjoitella ja totuttaa koiraa huolellisesti käsittelyyn. Koska koira joutuu tasaisin väliajoin trimmattavaksi se on syytä tehdä ja kouluttaa sille mahdollisimman mukavaksi.

Korvakarvojen kasvu voi olla runsasta. Suositus on pitää korvat ns. ilmastoituina, mutta joillekin yksilöille tämä on tuonut enemmän ongelmia kuin hyötyä. Kannattaa seurata miten nyppiminen koirasi korvien kuntoon vaikuttaa. Ainakaan kaikkia karvoja ei tule nyppiä kerralla korvasta, koska se ärsyttää korvaa liikaa. Nyppiminen tehdään sormin pinsettiotteella mahdollisimman syvältä korvakäytävästä. Itse pinsettejä ei kannata kuitenkaan käyttää ne vaurioittavat helposti herkkiä korvia.

Omat varmat otteet, rauhallisuus, kannustaminen ja ystävällinen suhtautuminen auttavat koiraa kaikissa hoitotoimenpiteissä

Turkin hoitoon saat apua ja neuvoa esimerkiksi kasvattajaltasi. Oman alueesi aluetoiminnan aktiiveilta voi myös kysellä vinkkejä. Joillain alueilla tarjotaan trimmausopetusta.


Trimmaus koneella

Rastojen avaaminen, pesu, turkin lyhentäminen saksilla

Rastojen avaaminen ja turkin lyhentäminen saksilla

Trimmaajia

Katariina Kahri

Päivänpolku 4 

01120 Västerskog (Sipoo)

p. 040 193 5693

katariinakahri@gmail.com 


Perrofan

Kirsi Alastalo

40800 Vaajakoski

p. 050 303 4354

kirsi.alastalo@perrofan.net

llmoitus trimmausluettelossa maksaa 30,-/vuosi. 

Hinta sisältää ilmoituksen nettisivuilla ja Vesikoiramme-lehdessä

Maksa maksu tilille Säästöpankki FI10 4600 0010 8192 39 viitteellä13725

Lähetä ilmoitukseesi tulevat tiedot ja tosite suoritetusta maksusta: piia.collan@vesikoirat.fi