©Kamile Samaletdin

Portugalinvesikoira

Aktiivinen harrastuskoira

Portugalinvesikoira eli portugeesi on keskikokoinen ja suhteellisen vankkarakenteinen rotu. Se on aktiivinen seurakoira ja monipuolinen harrastuskoira, joka sopii lähes kaikkiin lajeihin. Toiminnan tarve sillä on ikään kuin verenperintönä.

Luonteeltaan portugalinvesikoira on reipas ja energinen. Vauhtia piisaa vanhuuteen saakka. Se on nokkela ja älykäs ja kaipaa fyysisen liikunnan lisäksi myös aivojumppaa. Rotu osaa keksiä itselleen tekemistä, ellei se sitä omistajan järjestämänä riittävästi saa. Nämä touhut eivät välttämättä ole omistajalle mieluisia.

Portugalinvesikoira voi olla hiukan välinpitämätön vieraita kohtaan, mutta se ei saa olla kuitenkaan arka. Sosiaalistaminen on tärkeää. Rotu on nopeasti oppiva, mutta osaa olla itsepäinen. Tämä tuo koulutukseen lisähaasteita. Lue koiran kasvatuksesta ja kouluttamisesta lisää täältä

Osalla yksilöistä ilmenee kohtalaista vahti- ja riistaviettiä.

Portugalinvesikoira on PEVISA-rotu. Jalostuskoirilta vaaditaan virallinen lonkkakuvaustulos, kyynärniveltulos ja silmäpeilaus. Rodulla esiintyy lonkkaniveldysplasiaa ja se luokitellaan rodun perinnöllisiin sairauksiin. Perinnöllisen silmäsairauden, prcd-PRA:n (etenevä verkkokalvon surkastuminen) riski saadaan nykyään suljettua pois jalostuksesta geenitestin avulla ja jonkin verran ilmenevä distichiasis (ylimääräiset ripset) ovat helposti hoidettavissa. Rodulla esiintyy jonkin verran myös autoimmuunisairauksia ja allergioita. Lue lisää rodun terveysasioista täältä

Sopiiko rotu teille?

Portugalinvesikoira on omaa perhettään rakastava lemmikki. Se kiintyy omistajaansa ja seuraa tätä mielellään joka paikkaan. Rotu sopii aktiiviselle ihmiselle, joka on valmis kouluttamaan koiraansa jämäkästi ja johdonmukaisesti. Portugalinvesikoira tarvitsee paljon toimintaa ollakseen onnellinen.

Jos olet allerginen ja pohtinut rotua kannattaa huomioida, että mikään koirarotu ei ole "allergiavapaa". Portugalinvesikoira saattaa sen sijaan allergisoida vähemmän koska sen turkista ei lähde karvaa ja näin esim. hilsettä irtoaa vähemmän. Eläinallergia on vakava asia ja erittäin ikävä syy luopua koirasta.

Lue rodun historiasta