©Katriina Mäenpää

Jalostustoimikunta

Vesikoirien jalostustoimikunnan tehtävänä on auttaa, neuvoa, tiedottaa sekä kouluttaa kasvattajia jalostukseen liittyvissä asioissa. 

Toimikunnan tehtäviin kuuluvat mm. vastaaminen yhdistelmiä koskeviin kyselyihin. Hyväksytyt yhdistelmät voidaan ilmoittaa Vesikoirat ry:n nettisivuilla. 

Toimikunta seuraa aktiivisesti rotujen kehitystä Suomessa ja muualla maailmassa sekä kerää ja arkistoi tietoa roduissa esiintyvistä sairauksista, vioista ja ongelmista. 

Jalostustoimikunta järjestää myös erilaisia tapahtumia, kuten jalostustarkastuksia ja joukkoterveystarkastuksia.

Puheenjohtaja: Jaana Railamaa jaana.railamaa@vesikoirat.fi
Jäsenet: Niina Wessman, Taru Stenberg, Heidi Kurki, Maarit Jäntti

Seuraavien asioiden hoitamiseen löytyvät lomakkeet sivulta Kyselyt ja lomakkeet 

Muissa asioissa yhteydenotot: 

espanjanvesikoirat: evk.jalostus@vesikoirat.fi
portugalinvesikoirat: pvk.jalostus@vesikoirat.fi

Jalostustoimikunta

Jaana Railamaa (portugalinvesikoirat)

Puheenjohtaja

Olen Jaana Railamaa, 57-vuotias ja harrastanut koiria vuodesta 1988. Labradoreja olen kasvattanut vuodesta 1994 ja portugalinvesikoiria vuodesta 2005. Teen kasvatustyötä yhdessä puolisoni kanssa. Meille tulee useampi pentue vuodessa eli arki on koirien täyttämää.

Vesikoirat ry:n toiminnassa olen ollut vuodesta 2017 ja hallitustyöhön lähdin erityisesti portugalinvesikoirien edustajaksi. Hallituksessa on oltava tasapuolisuuden nimissä ilman muuta molempien vesikoirien edustajia. Mukanani tuon myös oman tietotaitoni yhdistyksen ja hallituksen käytettäväksi.

Tämänhetkinen hallitus toimii mielestäni hyvin, mutta koska kaikki yhdistystyömme tapahtuu talkootyönä tarvittaisiin lisää tekijöitä mukaan. Nyt aktiivisesti mukana olevat ovat täystyöllistettyjä.

Toiminnan osalta tavoitteenani on saada resurssien puitteissa jäsenistölle erilaisia tapahtumia ja toimintaa. Jalostustoimikunnan jäsenenä tavoitteeni on erityisesti terveyskyselyn toteuttamisen aikaansaanti.

Heidi Kurki (espanjanvesikoirat)

Jäsen

Olen Heidi Kurki Tuusulasta. 


Ensimmäinen espanjanvesikoirani saapui meille 20 vuotta sitten vuonna 2001 ja siitä lähtien perrot ovat kuuluneet kiinteästi perheemme elämään. 


Perrot ja koiramaailma ylipäätään imaisivat minut hyvin kokonaisvaltaisesti mukaansa ja niinpä kävin myös kasvattajakurssin vuonna 2006. Näiltä ajoilta on lähtöisen kennelnimeni Aquagruaz ja ensimmäinen nimelleni rekisteröity pentue syntyi tammikuussa 2007. 


Olen paitsi kasvattaja, myös harrastanut sekä kilpaillut aktiivisesti useassa eri lajissa, näyttelykehiä unohtamatta.  


Lisäksi olen ollut mukana useamman erityyppisen koirayhdistyksen toiminnassa monessa roolissa ja kouluttautunut itsekin niin koulutusohjaajaksi kuin koetoimitsijaksikin. 

Perron monipuolisuus on tällä tavalla tullut hyvinkin tutuksi. 


Hyvä perro onkin mielestäni kokonaisuus monipuolista, toimivaa ja tasapainoista harrastuskoiraa ulkonäöllisiä arvoja ja tervettä rakennetta unohtamatta. Tämä on itselleni päämäärä, joka ohjaa valintojani. 

Taru Stenberg (espanjanvesikoirat)

Jäsen

Olen Taru Stenberg Kaarinasta


Espanjanvesikoirat ovat rikastuttaneet elämääni vuodesta 2000, josta lähtien kotonamme on asunut espanjanvesikoiria. Ensimmäinen Nadador-espanjanvesikoirapentue rekisteröitiin 2007. 

 
Rodun kasvattaminen ja koiraharrastukset ovat vieneet minut moniin maihin ja koiraseuroihin. Koirien kautta olen saanut tutustua ihaniin ihmisiin ja luonut kestäviä ystävyyksiä.

 
Espanjanvesikoira on parhaimmillaan juuri sellainen monikäyttöinen harrastuskaveri ja työkoira jollaiseksi se on vuosisatojen aikana Espanjassa kehittynyt.  


Sen kasvattamisessa yhteistyö, nöyryys, toisten toimijoiden kunnioittaminen ja avoimuus ovat voimavaroja, jotka vievät rotua kokonaisuudessaan eteenpäin.


Jalostustoimikunnan jäsenenä toivon pystyväni edesauttamaan avoimuutta koirien terveys- ja luonneominaisuuksiin liittyen. Toivon myös kunnioittavaa,  keskustelevaa yhteistyötä rodun parissa. 


Yleviä tavoitteita, ja saavutettavissamme yhteisellä päämäärällä, joka on espanjanvesikoira! 

Niina Wessman

(espanjanvesikoirat)

Jäsen

Olen Niina Wessman, ja kasvatan sivutoimisesti espanjanvesikoiria kennelnimellä Weewaddle. 

Kasvattajana olen aloittanut yli 30 vuotta sitten toisten rotujen parissa. Kokemus muiden rotujen kasvattamisesta antaa yleisesti ottaen mukavasti perspektiiviä jalostusasioihin. 

Espanjanvesikoiria olen kasvattanut lähes 10 vuotta.

Kasvattajan tärkeimpinä ominaisuuksina pidän yhteistyökykyä muiden rodun harrastajien kanssa sekä kykyä kriittisesti ja monipuolisesti arvioida oman kasvatustyönsä tulosta. 

Tärkeimpinä koirien ominaisuuksina pidän rodussa kuin rodussa tasapainoista luonnetta, sekä kasvattajan pyrkimystä mahdollisimman terveisiin koiriin rodunomaista ulkonäköä unohtamatta. 

Erityisesti espanjanvesikoirien kasvattamisen ja pennun ostajien ohjaamisen koen monipuolista osaamista vaativaksi työksi, sillä rodun moninaiset työskentelyominaisuudet jalostuvat edukseen vain koiran omistajan osaavalla ohjaamisella.  

Maarit Jäntti (portugalinvesikoirat)

Jäsen

Olen Maarit Jäntti ja asun pk-seudulla mieheni kanssa. Ensimmäinen portugeesimme Ursa tuli taloon 2003. Näyttelyihin päädyimme sattumalta ja tästä tuli kuitenkin meidän pääasiallinen harrastuksemme. Mies harrasti koirien kanssa agilityä ja vesipelastusta. Meiltä löytyy myös löwcheneitä, joista ensimmäinen tuli 2010. Yhteensä koiria on talossa kolmesta viiteen.

Olen ollut aina kiinnostunut jalostukseen ja terveyteen liittyvistä asioista ja olen myös jalostustoimikunnan jäsen. Ensimmäisen kerran pääsin yli kymmenen vuotta sitten seuraamaan pentuprojektia kun liisasin oman narttuni ja tämän jälkeen olen seurannut useampaa pennuttamista lähietäisyydeltä.  Kasvattajaa minusta ei pitänyt tulla, mutta viime syksynä syntyi löwhen pentue ja aion kennelnimenkin hakea. Yhdistystoiminnassa olen ollut mukana myöskin pitkään.