©: Jannica Grönmark

Koiraa hankkimassa?

Koiraa ei tule koskaan hankkia hetken mielijohteesta. Pelkästään rodun valitseminen ja oikean kasvattajan sekä oikean pentueen ja pennun löytyminen voi viedä vuoden. Puhumattakaan sitä edeltäneestä ajatustyöstä, joka tulee tehdä perusteellisesti.

Perheen kaikkien jäsenien on oltava mukana koiran hankkimisessa ja ymmärtää, että he sitoutuvat jopa 15 vuodeksi koiran omistajuuteen ja koiran elämän eri vaiheiden eritystarpeista vastaamiseen. Lapsiperheen on ehdottomasti syytä tiedostaa, että aikuinen on aina koiran hoitamisesta viime kädessä vastuussa. Lapsi ei kykene yksin olemaan vastuussa koiran hoidosta ja kasvatuksesta.

Koiranomistaja voi kohdata suuriakin haasteita liittyen esimerkiksi koiran terveyteen tai käytösongelmiin. Pentuikä ja koiran nuoruusaika on niin ratkaiseva elämänvaihe, että erityisesti siihen tulee varata aikaa ja voimavaroja. Koira on koulutettava siten, että se pärjää ihmisten maailmassa ja siitä tulee paras mahdollinen versio itsestään.

Tutustu espanjanvesikoiraan ja portugalinvesikoiraan.

Mietittäväksi

Onko sinulla aikaa? Koira on seurallinen eläin, eli se tarvitsee runsaasti aikaasi. Yksinoleminen ei ole koiralle luontaista käytöstä vaikka se siihen voi tottuakin. Koira tarvitsee runsaasti toimintaa, tekemistä ja virikkeitä. Vesikoirat ovat erityisen aktiivisia rotuja ja ongelmia on tiedossa aivan varmasti jos ne eivät saa mielekästä tekemistä ja aikaasi tarpeeksi.

Sitoudutko? Oletko miettinyt mitä tapahtuu jos perheessäsi sattuu muutoksia? Lupaatko silti pitää koirastasi huolen?

Kestääkö talous? Koiran hankintahinta on murto-osa kuluista. Kuluja tulee ainakin ruoasta, puruluista, leluista, kouluttamisesta, sairastumisista, vakuutuksista, rokotuksista, vanhenemisesta, hammashoidoista ja monesta muusta jota ei edes huomaa ajatella. Esimerkiksi koiran mahdollisista tihutöistä.

Onko ympäristö sopiva? Miten koira sopii arkeenne, onko ympärillä metsää tai pääsettekö muuten ulkoilemaan säännöllisesti muuallekin kuin betoniviidakkoon. Onko asumismuotonne sopiva koiralle. Vesikoirilla on vahtiviettiä, joka kerrostalossa saattaa aiheuttaa pahennusta.

Kestävyys? Jaksatko tuulessa, myrskyssä ja tuiskussa lähteä 3-4 kertaa lenkille päivässä? Mitä tapahtuu, jos sairastut? Jaksatko työpäivän jälkeenkin touhuta koirasi kanssa?

Tarkistitko? Onko rotu varmasti sopiva teille? Suurimmat vaikeudet syntyvät yleensä siitä, että rotu onkin ihmiselle väärä. Koirarotuja on useita ja valinnanvaraa on paljon. Oletko tutustunut rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen sekä rotuominaisuuksiin huolellisesti?

Jos harkitset perroa tai portugeesia, keskustele useamman rodun omistajan kanssa. Tapaa useita eri-ikäisiä koiria, uroksia ja narttuja. Kysele haasteista, sillä koiranomistajuus ei ole aina yhtä auringonpaistetta. Monilla roduilla on juuri kyseiseiselle rodulle ominaisia haasteita. Keskustele myös useamman kasvattajan kanssa. Hyvä kasvattaja kyselee sinulta paljon ja pyrkii varmistamaan, että rotu on teille sopiva.

Oletko rehellinen? Ole rehellinen itsellesi omista taidoistasi, kyvyistäsi ja koirakokemuksesta. 

Pohdinnan tueksi

Hanki koira

Digitassu