Allergia ja Atopia

Jalostus ja terveys

Allergia ja atopia

kirjoittaja Melina Bruno-Paasisalo (ell), kirjoitettu 2011

Puhekielessä allergialla tarkoitetaan sekä atopiaa että ruoka-aineyliherkkyyttä. Molemmissa elimistön puolustusmekanismi reagoi normaalista poikkeavalla tavalla tavallisiin, useimmiten vaarattomiin asioihin eli allergeeneihin. Atopiaa ja ruoka-aineyliherkkyyttä voi esiintyä myös samalla koiralla. Atopia ja ruoka-aineyliherkkyys ovat elinikäisiä vaivoja, jotka ovat kontrolloitavissa, mutta eivät parannettavissa.

Atopiassa elimistö käynnistää vasta-ainevälitteisen (IgE) reaktion ympäristöstä tuleviin allergeeneihin, jotka pääsevät elimistöön hengityksen, iho- ja limakalvokosketuksen kautta. Tavallisia allergeeneja ovat mm. pölypunkit, siitepölyt, homesienten itiöt ja eläinhilseet.

Ruoka-aineyliherkkyyden yhteydessä allergeeni pääsee elimistöön ruuansulatuskanavan kautta. Tavallisimpia ruoka-aineyliherkkyyttä aiheuttavia allergeeneja mm. ovat naudanliha, meijerituotteet, sianliha, vehnä, maissi. Ruoka-aineyliherkkyydessä sairauden mekanismi on monimutkaisempi kuin atopiassa, oireiden puhkeamiseen vaikuttavat useat erilaiset elimistön puolustusmekanismit.

Atopia puhkeaa tavallisesti, kun koira on noin 6kk-3v ikäinen, harvoin tauti puhkeaa yli 7-vuotiaalla koiralla. Oireina ovat ihon kutina ja punoitus, koira nuolee, raapii ja/tai pureskelee kutisevia alueita. Kutinaa ja punoitusta esiintyy etenkin pään ja mahan iholla, tassuissa, kainaloissa ja nivusissa. Korvatulehdukset ovat yleisiä atopiasta kärsivillä koirilla. Tassujen ihotulehduksia esiintyy myös.

Ruoka-aineyliherkkyys puhkeaa koirilla noin kolmasosassa tapauksista alle vuoden ikäisinä, mutta tauti voi puhjeta myös vanhallekin koiralle (yli 10v). Oireet ovat epämääräisempiä kuin atopiassa. Ihon kutinan, näppylöiden ja punoituksen lisäksi koiralla voi olla suolisto-oireita eli ripulia, ilmavaivoja ja oksentelua.

Atopian ja ruoka-aineyliherkkyyden hoidossa tärkeintä on allergeenien välttäminen. Koiran oireita voidaan hoidon alkuvaiheessa hillitä esimerkiksi lääkkeillä (glukokortikoidit), shampoopesuilla ja ihon rasvaamisella.

Atooppista tai allergista koiraa ei saa käyttää jalostukseen.

Lähteet:

  • Saijonmaa-Koulumies, Leena. 2008 Allergiset ihosairaudet, HY/ Eläinlääketieteellinen tiedekunta

  • Menna, Nina. Koiran Atopia, Suomen Kennelliitto, internetjulkaisu, poimittu 23.1.2011, http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusjakasvatus/artikkelit/atopia.htm

  • Ihosairaudet, allergiatestaus ja siedätyshoito, Eläinystäväsi Lääkäri, internetjulkaisu, poimittu 23.1.2011 http://www.elainystavasilaakari.fi/?Palvelut:Ihosairaudet%2C_allergiatestaus_ja_sied%E4tyshoito

  • Pohjola-Stenroos, Suvi. Koiran allergia, internetjulkaisu, poimittu 23.1.2011 http://www.clinivet.fi/artikkelit/koira_artikkelit/artikkeli_4.html