Diluutiogeeni ja CDA

Jalostus ja terveys

Diluutiogeeni espanjanvesikoirilla ja Color dilution alopecia (CDA)

kirjoittajat Melina Bruno-Paasisalo (ell) ja Maija Leena-Ojala, 2014

Espanjanvesikoirapentueisiin on viime aikoina syntynyt pentuja, jotka ovat väriltään mustan tai ruskean laimennusvärejä (diluutioita), nk. sinisiä tai liiloja. Kyseessä on perinnöllinen ominaisuus, jota ei tiedetty rodussa olevan.

Miltä näyttää diluutiokoira?

Diluutiokoiran turkin sävy voi vaihdella vaaleammasta tummempaan, mutta on liiloilla haaleanruskea (ruskean laimennus) ja sinisillä tummempi, teräksisen harmaa (mustan laimennus). Kirsu on sinisillä tummanharmaa, liiloilla vaaleanruskea. Silmät ovat kellertävät tai vihreät tai siniset. Sininen tai liila koira voi olla myös valkokirjava, sekä beige tai tan-merkkinen. Beigessä turkissa laimennuksen vaikutus on huomaamattomampi. Valkoisessa koirassa diluutio ei näy ulospäin ollenkaan, koska diluutiogeeni vaikuttaa vain ruskeaan tai mustaan karvaan. Valkoisilla koirilla diluutio voi näkyä silmien ja kirsujen värissä.

Vesikoirillekin tyypillinen karvan harmaantuminen iän myötä on eri asia kuin diluutio. Harmaantuvat syntyvät tummina, kun taas oikeiden sinisten ja liilojen väritys on vaaleampi aivan syntymästä asti.

Väistyvästi periytyvä ominaisuus

Sininen väri periytyy autosomaalisen resessiivisesti. Koira on diluutti (dd), vain jos se on saanut saman geenimuodon sekä isältään että emältään. Jos koira on diluution kantaja (Dd), sen oma väri on aivan tavallinen, mutta se saattaa periyttää jälkeläisilleen laimennustekijää. Koira jolla ei ole perimässään laimennustekijää, eli joka on genotyypiltään DD, ei voi saada sinisiä tai liiloja jälkeläisiä.

Diluutiota kantavaa Dd-koiraa ei erota ulkoasun perusteella, vaan vain geenitestillä tai jälkeläisten ilmiasun perusteella. Diluutio- ominaisuus on saattanut periytyä kantajien kautta huomaamattomana ehkä usean sukupolven ajan.


Diluutiogeenin periytyvyys taulukkona

Color Dilution Alopecia (CDA)

Ongelmalliseksi diluutiovärin voi tehdä siihen liittyvät turkki- ja iho-ongelmat. Joillain yksilöillä voi esiintyä yhtä follikulaarisen dysplasian muodoista, jota kutsutaan CDA:ksi (color dilution alopecia). Väristä johtuva alopesia ei vaikuta karvaan valkoisten merkkien alueella tai beigen värisessä turkissa.

Sairauteen kuuluu karvojen katkeilu ja turkin oheneminen sinisillä tai liiloilla alueilla joko paikallisesti tai kauttaaltaan. Joskus iho tulehtuu. Oireiden vaikeusaste vaihtelee oireettomasta vaikeaan. Karvanlähtöön ei ole hoitoa, vain sekundäärisiä ihotulehduksia voidaan hoitaa lääkkein.

CDA:n periytymismekanismia ei vielä tunneta.


Diluution periytyvyys kuvakaaviona

Diluution vaikutus jalostukseen

Diluutiogeeni periytyy resessiivisesti eli sen ilmeneminen pystytään jalostuksella estämään rodusta. Diluuttikoiraa, joka on sininen tai liila ja jolla on iho-oireita, ei tulisi käyttää jalostukseen (Suomen Kennelliiton ohje: sairasta koiraa ei saa käyttää jalostukseen). Diluuttikoira, joka on esim. väriltään beige, voidaan käyttää jalostukseen, jos se yhdistetään geneettisesti normaaliin koiraan. Tällöin jälkeläiset ovat kaikki diluutiogeenin kantajia. Diluutiogeenin kantaja tulee yhdistää koiraan, joka ei kanna diluutiogeeniä ns. normaaliin koiraan.

Geenitesti

Diluutiogeenille on olemassa geenitesti. Testausta varten tarvitaan verinäyte tai sivelynäyte.

  • ohje geenitestin ottamiseen

  • lähete geenitestiin

Espanjanvesikoirien jalostustoimikunta tutkii asiaa

Espanjanvesikoirien jalostustoimikunta on aloittanut diluutiogeenin esiintymisen selvittämisen rodussa. Lisäksi pyritään selvittämään sitä, onko diluutiokoirilla iho-ongelmia, jolloin asia pitäisi huomioida jalostuksessa. Jos epäilet, että koirasi tai kasvattisi on nk. sininen perro tai haluat koirastasi/kasvateistasi geenitestin, ota yhteyttä jalostustoimikuntaan sähköpostitse osoitteella evk.jalostus (at) vesikoirat.fi

Lähteet:

  • Prof Sheila M. Schmutz; Genetics of Coat Color and Type in Dogs ( 2014): homepage.usask.ca/~schmutz/dogcolors.html

  • Prof Tosso Leeds; Research Project Color Dilution Alopecia (2014): www.genetics.unibe.ch/content/e2353/e2694/index_eng.html

  • FCI:n kiertokirje 14/2009, Breeds with permitted genetically blue or brown coat colour: www.fci.be/circulaires/14-2009-annex.pdf

  • EVG Molecular Diagnostics (2014): www.eurovetgene.com

  • Mervi Ihantola / SDY Jalostustoimikunta; Dobermann - Jalostuksellisesti merkittävät sairaudet (2002): www.sdy.fi/jalostus/Sairausliite.pdf

  • Jonna Laitinen / Suomen Mudiyhdistys ry; BDS eli sinisen koiran syndrooma (2006-2014): www.mudiyhdistys.info/BDS eli sinisen koiran syndrooma.pdf