Haiman vajaatoiminta

Jalostus ja terveys

Haiman vajaatoiminta, EPI (Exocrine Pancreatic Insufficiency)

kirjoittaja Melina Bruno-Paasisalo (ell), kirjoitettu 2011, muokattu 2014

Haiman vajaatoiminnassa haiman eksokriininen eli avoeritteinen osa ei pysty tuottamaan riittävästi ruuansulatusentsyymeja. Yleensä haiman endokriininen eli umpieritteinen osa toimii normaalisti. Koska haiman tuottamat ruuansulatusentsyymit vastaavat ravinnon valkuaisaineiden ja rasvojen pilkkomisesta ohutsuolessa, seurauksena niiden alentuneesta tuotannosta on vaikeita ruoansulatushäiriöitä.

Haiman surkastuminen on koirilla yleensä autoimmuunisairaus. Haiman vajaatoiminnassa autoimmuunitulehdusreaktio kohdistuu haimaentsyymejä tuottaviin akinussoluihin, johtaen niiden surkastumiseen ja ruoansulatusentsyymien erityksen vähentymiseen. Haiman eksokriinisella osalla on suuri eritystoiminnan reservi ja ruoansulatuksen häiriintyminen ilmenee vasta, kun yli 90 % erityksestä on häiriintynyt.

Periytymismekanismia ei ole kuitenkaan vielä pystytty selkeästi määrittämään. Todennäköistä on, että kyseessä on väistyvä, resessiivinen ominaisuus, mutta ei tiedetä, onko kyseessä yhden vai useamman geenin muutos.

Sairaalla koiralla on syntyessään normaali haima, sen surkastuminen alkaa myöhemmällä iällä ja johtaa yleensä ruoansulatusentsyymejä tuottavan osan täydelliseen surkastumiseen. Oireet ilmenevät nuorilla koirilla, yleensä 1–5 vuoden iässä. Tyypillistä on koiran laihtuminen huomattavasti lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta. Ulosteen määrä on lisääntynyt, koira saattaa ripuloida, sillä on ilmavaivoja ja maha kurnii. Uloste on usein väriltään harmaata tai keltaista, usein siinä on myös sulamatonta ruokaa.

Haiman vajaatoiminnan hoitona on ruuan mukana annettava entsyymivalmiste tai raaka haima. Joskus suolisto ei palaudu normaaliksi vaan hoitona voidaan tarvita entsyymeiden lisäksi antibiootteja tai glukokortikoideja.

Haiman vajaatoimintaa sairastavaa koiraa ei saa käyttää jalostukseen.

Lähteet

  • Nelson R.W., Couto, C.G. Exocrine pancreas insufficiency, Small Animal Internal Medicine 3rd edition, St. Louis, Mosby Elsevier. s. 446-447, 560-564

  • Birchard S.J., Sherding R. G., Exocrine pancreatic insufficiency Saunders Manual of Small Animal Practice, 2nd edition,Saunders, 2000 s. 888-889