Kilpirauhasen vajaatoiminta

Jalostus ja terveys

Kilpirauhasen vajaatoiminta

kirjoittaja Melina Bruno-Paasisalo (ell), kirjoitettu 2009, muokattu 2014

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen, moniin eri elimiin vaikuttava koirien sairaus, jolla on geneettistä taustaa. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhasen tuottama hormonimäärä ei riitä elimistön tarpeisiin, mikä puolestaan aiheuttaa näkyvät oireet (väsymys, painon nousu, karvapeitemuutokset).

Kilpirauhasen vajaatoiminnalle on kolme eri tyyppistä syytä; primaari muoto johtuu kilpirauhasessa olevista muutoksista, sekundaari ja tertiääri johtuvat aivojen säätelyjärjestelmässä olevista muutoksista. Primaarisyy on yleisin koirilla esiintyvä muoto. Primaarin vajaatoiminnan voi aiheuttaa tulehdus kilpirauhasessa (autoimmuunitulehdus tai jokin muu esim. bakteeritulehdus), jodin puute, kilpirauhaskasvain tai esim. kilpirauhasen synnynnäinen kehityshäiriö. Noin 50% kilpirauhasen vajaatoiminnoista syynä on kilpirauhasen lymfosytaarinen eli autoimmuunitulehdus.

Tavallisesti kilpirauhasen vajaatoiminta puhkeaa keski-ikäisille tai vanhoille koirille, eli noin 4-11-vuotiaille. Oireet johtuvat koiran yleisestä aineenvaihduntason laskusta. Koiran paino nousee ja se on usein apaattinen ja väsynyt. Koira saattaa palella; koira hakeutuu oleskelemaan lämpimämpiin paikkoihin. Ihossa ja karvassa voi nähdä muutoksia. Karvapeite ohenee ja se voi kaljuuntua paikoittain (useimmiten vartalon alueelta). Iho voi myös hyperpigmentoitua eli tummua. Veriarvoissa voidaan nähdä muutoksia. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa myös häiriöitä sukupuolitoiminnassa. Kiimakierrossa voi olla häiriöitä, hedelmöityminen voi vaikeutua sekä siittiöiden määrä uroksilla laskea.

Diagnoosi tehdään yleensä kliinisten oireiden ja verikokeiden avulla. Normaalitilanteessa omistaja on voinut huomata koiran väsähtäneen, olevan apaattisempi ja lihoneen. Omistaja on voinut myös huomata muutoksia karvan kasvussa. Espanjanvesikoirilla tauti havaitaan useimmiten terveystutkimusten yhteydessä otettavista kilpirauhastesteistä. TGAA-määrityksellä etsitään verestä vasta-aineita kilpirauhashormonien esiastetta/varastoa tyreoglobuliinia vastaan. Tällä tutkimuksella pystytään selvittämään se, kuinka todennäköistä on, että koira sairastuu lymfosytaariseen eli autoimmuunitulehdukseen. Tulos on joko negatiivinen tai positiviinen. Vasta-aineet muodostuvat koirilla yksilöllisesti. T4- ja TSH-määrityksillä tutkitaan veren tyroksiini- ja tyreotropiinipitoisuuksia. Näillä määritetään kilpirauhasen senhetkinen kunto. Alhainen T4 ja korkea TSH kertovat kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa voidaan hoitaa, mutta koira ei voi siitä parantua. Lääkityksen tavoitteena on normalisoida koiran elimistön kilpirauhashormonipitoisuus. Lääkitys on elinikäinen.

Lähteet

  • Nelson R.W., Couto, C.G. Small Animal Internal Medicine 3rd ed., St. Louis, Mosby Elsevier. s-691-709

  • Sjaastad OV, Hove K, Sand O. Physiology of Domestic Animals. Oslo: Scandinavian Veterinary Press; 2003. s.216-221

  • McGavin MD, Zachary JF. Pathologic Basis of Veterinary Disease. St. Louis: Elsevier Inc.; 2007. s. 720-722

  • Lohjan Pieneläinklinikka/ Koira-artikkelit: Koiran hypotyreoosi eli kilpirauhasen vajaatoiminta (http://www.clinivet.fi/artikkelit/koira_artikkelit/artikkeli_15.html)

  • Kennelliitto/ Jalostus &ja kasvatus/ artikkelit/ Kilpirauhasen vajaatoiminta, ELL Nina Menna, Vetcare oy ja Mäntsälän eläinlääkäriasema (http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusjakasvatus/artikkelit/kilpirauhanen.htm)

  • Spillmann, T. ELT, Diseases of the thyroid gland, Hypothyroidism, luentomateriaali syksy 2008, Helsingin yliopisto

  • Honkavaara, J. ELL; Kilpirauhasen farmakologiaa, luentomateriaali syksy 2008, Helsingin yliopisto

  • Kauppila, S. Hypothyroidism on Spanish Waterdogs in Finland, 2011, Helsingin yliopisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta