Patellaluksaatio

Jalostus ja terveys

Patellaluksaatio

kirjoittaja Melina Bruno-Paasisalo (ell), kirjoitettu 2011

Patellaluksaatiolla tarkoitetaan polvilumpion sijoiltaan menoa. Polvinivelen rakenteelliset heikkoudet kuten virheellinen jalka-asento sekä liian matalat polvilumpion telaurat altistavat patellaluksaatiolle. Patellaluksaatiota esiintyy suhteellisen runsaasti kääpiöroduilla ja sellaisilla suuremmilla roduilla, joilla on suora takajalka.

Patellaluksaation periytyvyyden mekanismi ei ole tiedossa.

Patellaluksaatio on synnynnäinen vika ja jaetaan vian vakavuuden perusteella neljään eri asteeseen. I - asteen luksaatiot ovat tavallisesti oireettomia eivätkä kaipaa hoitoa. II- ja III - asteen luksaatioissa koiralla havaitaan selviä liikkumisvaikeuksia. Ravatessaan koira koukistaa hetkittäin raajaansa sen sijaan että tukeutuisi sillä maahan (polvilumpio on luiskahtanut pois paikoiltaan), ja jatkaa sitten normaalia ravia (polvilumpio on palautunut paikoilleen). IV - asteen luksaatiossa polvilumpio on pysyvästi pois paikoiltaan. Usein oireet huomataan tapaturman jälkeen, vaikka kyseessä on synnynnäinen vika.

Lievien patellaluksaation muotojen hoidoksi riittää yleensä lepo ja kipulääkitys. Vaikeat patellaluksaatiot on hoidettava kirurgisesti. Vaikeimman asteen luksaatioissa hoito voi vaatia useita leikkauksia ja ennuste voi olla huono.

Lähteet

  • Lappalainen Anu, ELL, Polvilumpion sijoiltaan meno eli patellaluksaatio, Suomen Kennelliiton internetartikkelit. poimittu 18.6.2011